In de bestaande situatie is meestal een gemengd rioolstelsel aanwezig. Deze riolering wordt vernieuwd of er worden twee rioolstelsels aangelegd: een stelsel voor de afvoer van huisafvalwater (vuilwaterriolering) en een stelsel voor de afvoer van neerslag van relatief schone verharde oppervlakken (regenwaterriolering).
Zie ook de video: Uitleg over vernieuwen riolering
De huisaansluiting is meestal ook verzakt. De verzakking van de huisaansluiting is meestal niet zo groot als bij de gemeentelijke riolering.
Rioolaansluitingen zijn eigendom van de woningeigenaar vanaf de woning tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Uit praktische overweging vernieuwt de gemeente de bestaande rioolaansluitingen vanaf de erfgrens tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Tegelijk wordt de rioolaansluiting op het oorspronkelijke aanlegniveau aangebracht. Het gedeelte dat door de gemeente wordt aangelegd, wordt ook door de gemeente betaald. Dit houdt in dat de woningeigenaar verantwoordelijk is voor de aanleg en de kosten voor het gedeelte van de
rioolaansluiting vanaf de erfgrens tot zijn woning. Hierbij kan de woningeigenaar kiezen voor rioolaansluiting wel of niet ophalen op eigen terrein.
- Rioolaansluiting op eigen terrein ophalen:
Als de woningeigenaar kiest om zijn rioolaansluiting op eigen terrein op te halen, betekent dat derioolaansluiting in zijn geheel op het oorspronkelijke aanlegniveau wordt aangebracht. De uitvoering van de werkzaamheden op zijn eigen terrein moet de woningeigenaar zelf verrichten of laten verrichten. De gemeente vervangt de rioolaansluiting vanaf 0,5 meter binnen het particuliere terrein tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Vlak voor de erfgrens wordt ten behoeve van inspectiemogelijkheden van de rioolaansluiting een ontstoppingsstuk geplaatst. - Rioolaansluiting op eigen terrein niet ophalen:
Als de woningeigenaar kiest om zijn rioolaansluiting te laten liggen, wordt het gedeelte van zijn rioolaansluiting in het openbare gebied door de gemeente vernieuwd en op het oorspronkelijke aanlegniveau aangebracht. In dit geval komt het gedeelte van de rioolaansluiting op het eigen terrein dan lager te liggen. De gemeente vervangt de rioolaansluiting vanaf 0,5 meter binnen het particuliere terrein tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Vlak voor de erfgrens wordt ten behoeve van inspectiemogelijkheden van de rioolaansluiting een ontstoppingsstuk geplaatst. Achter het ontstoppingsstuk wordt de verbinding tussen de vernieuwde en de bestaande rioolaansluiting gerealiseerd.
In de praktijk geldt dat een ongestoorde ligging van een rioolaansluiting bij normaal gebruik en onder normale omstandigheden goed blijft functioneren. In geval dat het gedeelte van de rioolaansluiting in het openbare gebied hoger komt liggen dan het gedeelte van de rioolaansluiting in het particuliere terrein is de ongestoorde afvoer naar het gemeentelijke riool niet meer gewaarborgd. Een ander probleem met rioolaansluiting kan ontstaan bij de gevel van onderheide woningen, waar de rioolaansluiting de woning verlaat. De woning verzakt niet en blijft op dezelfde hoogte, terwijl de omgeving rondom de woning wel zakt. Doordat de rioolaansluiting aan de woning is bevestigd, kan deze niet meezakken met de omgeving en de rioolaansluiting breekt hier af. De verbinding van de rioolaansluiting bij de gevel van de woning wordt meestal door middel van een flexibel leidingstuk of zogenaamd “polderstuk” aangesloten. Dit onderdeel kan de zetting opvangen tot een bepaald hoogteverschil. Wordt dit hoogteverschil echter te groot dan kan de leiding alsnog afbreken.
De brandgang is eigendom van de woningeigenaren. Deze dragen hiervoor de verantwoordelijkheid en de kosten. Uit praktische overweging vernieuwt de gemeente de bestaande kolkaansluitingen vanaf de eigendomsgrens tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering.
Over het algemeen wel. Op het moment dat de aannemer met de huisaansluiting van de betreffende woning bezig is, kan het toilet en de waterkranen enkele uren niet gebruikt worden. De aannemer maakt hierover ter plaatse afspraken met de bewoner.
Drainageaansluitingen zijn eigendom van de woningeigenaar vanaf de woning tot aan de aansluiting op het gemeentelijk drainagestelsel. Uit praktische overweging vernieuwt de gemeente de bestaande drainageaansluitingen vanaf de erfgrens tot aan de aansluiting op de gemeentelijke drainageleidingen. Binnen de erfgrens wordt door de gemeente een pvc-drainageput aangebracht. Deze put fungeert als een inspectieput en als een doorspuitput.
Onder herinrichting – ook wel bekend onder de term groot onderhoud of reconstructie - vallen de grotere ingrepen in de openbare ruimte waarbij de riolering, verharding, openbare verlichting en groenvoorziening opnieuw ingericht wordt. Bij deze vervangingsprojecten wordt eveneens gekeken naar de mogelijkheden en kansen voor klimaatadaptieve maatregelen en het versterken van de biodiversiteit.
Meestal is het slecht functioneren van de riolering de aanleiding voor de herinrichting. Het slecht functioneren van de riolering komt meestal niet door veroudering, maar door ongelijke zetting van de bodem onder de riolering. Zetting is een proces waar grond onder invloed van een belasting wordt samengedrukt. Het is bekend dat een groot deel van Papendrecht op een zachte bodem ligt. Deze bodem zakt (ongelijk) als er druk van de wegconstructie en het verkeer op komt. Daardoor gaat de riolering slecht functioneren en moet groot onderhoud plaatsvinden.
Het ontwerpplan wordt gebaseerd op: de huidige situatie van het groen, een toekomstvisie en de mogelijkheden als gevolg van de reconstructiewerkzaamheden. In het ontwerpplan worden in principe bestaande bomen zoveel mogelijk gehandhaafd. Als de bestaande bomen gekapt moeten worden, komen nieuwe bomen, met een duurzame groeiplaats, hiervoor terug. Bomen met een diameter van 5 tot 10 cm zijn goed te plaatsen en zorgen ervoor dat het huidige straatbeeld zo snel mogelijk hersteld is.
De in de plannen aangegeven werkgrenzen staan in principe vast. Kleine mutaties zijn mogelijk.
Bij een reconstructie wordt bijna altijd de verharding opgehoogd en naar de oorspronkelijke aanleghoogte teruggebracht. Een boom kan daar slecht tegen. Vaak staan de bomen in de buurt van riolering, waardoor de wortels bij de vervanging van de riolering aangetast worden. Dit leidt vrijwel direct tot instabiliteit van de boom en aanmerkelijke verkorting van de levensduur. De bestaande bomen met een slechte conditie worden gekapt. Bestaande bomen worden ook gekapt wegens een verminderde tot zeer verminderde conditie. In de voorbereidingsfase wordt er wel gekeken of er waardevolle bomen kunnen worden verplant of getild.
1. Eerste ter inzage ligging: Via de wekelijkse gemeentenieuwspagina in de Klaroen wordt gepubliceerd dat het ontwerpplan van de reconstructie twee weken ter visie ligt. Ook wordt daarin bekend gemaakt wanneer een informatiebijeenkomst plaatsvindt. Tijdens de periode dat het plan ter visie ligt, kan iedereen schriftelijk zijn inspraakreactie over het ontwerpplan kenbaar maken bij de gemeente Papendrecht. Het plan wordt op verzoek ambtelijk toegelicht. De informatiebijeenkomst die dan volgt is openbaar. Direct belanghebbenden ontvangen een schriftelijke uitnodiging. Tijdens de informatiebijeenkomst kan worden ingesproken en reageert de gemeente, zo mogelijk, direct op de reacties. Van deze bijeenkomst wordt een verslag gemaakt.
2. Tweede ter inzage ligging: Via de wekelijkse gemeentenieuwspagina in de Klaroen wordt gepubliceerd dat het voorlopig ontwerp van de reconstructie samen met het verslag van de informatiebijeenkomst, het verslag van reacties op het eventueel aangepaste ontwerpplan en het eindverslag twee weken ter visie ligt. In het eindverslag wordt een overzicht opgenomen van: de gevolgde procedure, de ingediende zienswijzen en de gemeentelijke reacties hierop.
3. Besluit definitief ontwerp: Na de informatiebijeenkomst worden alle reacties, voor zover mogelijk, in het plan verwerkt. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt het plan vast. Het plan wordt opnieuw een week ter kennisname ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen zich zo op de hoogte stellen hoe het plan eruit ziet. Tijdens de inspraakprocedure komen alle ter inzage liggende documenten ook op de website van de gemeente www.papendrecht.nl te staan onder: Werkzaamheden > Actuele projecten.
Vóór de start van het werk krijgen de bewoners een brief, waarin alles staat vermeld met betrekking tot de uitvoering. Bewoners kunnen daar dus bij eventuele verhuisplannen rekening mee houden, maar bij bijzondere en onvoorziene omstandigheden kan altijd overleg worden gepleegd met de toezichthouder. De naam en contactgegevens van de toezichthouder wordt ook in de brief vermeld die bewoners krijgen als het werk in uitvoering gaat.
Alles hierover is te lezen op: https://www.papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Parkeren_verkeer_en_vervoer/Oplaadpunten_voor_elektrische_auto_s
Voordat de uitvoering van de herinrichting plaats vindt, kijkt de gemeente of de in het kadaster vastgestelde eigendomsgrenzen nog overeenstemmen met de werkelijkheid. Zo nodig worden deze tijdens de uitvoering hersteld. U wordt verzocht over de erfgrens gegroeide bomen en/of struiken of andere zaken tijdig te verwijderen zodat de werkzaamheden plaats kunnen vinden.
De aannemer is verplicht tijdens de uitvoering van de werkzaamheden de toegankelijkheid van de woningen te regelen.
Zodra de bureaus verder zijn met het definitief ontwerp, maken we bekend wat dit betekend voor het
vervolg van de technische uitwerking tot en met de daadwerkelijke uitvoering.
De inpassing van toekomstige afvalinzameling is een afzonderlijk project en hangt samen met het
nieuwe afvalinzamelingsbeleid. Dit wordt meegenomen in de totale herinrichting van de openbare
ruimte. Naar alle waarschijnlijkheid worden er ondergrondse containers geplaatst voor restafval. Deze
ondergrondse container wordt geplaatst op een strategische plek in de Beukmolen. De oude grijze
rolcontainer wordt al of niet voorzien van een nieuw deksel of oranje sticker en gebruikt voor
inzameling van PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen)